‘Alleen het dak mist nog op het huis’

23 oktober 2015 | Categorie: Interviews

 

Al vijf jaar zijn de ouders van Yoran bezig om een eigen woning voor hem en acht van zijn vrienden te bouwen. In 2011 vonden de eerste gesprekken met de bank en gemeente al plaats. Deze jongeren hebben ernstig meervoudige complexe handicaps. Nu is er eindelijk een vergunning om het huis te bouwen. “We hebben alleen nog 75.000 euro nodig voor het dak.”

Kevin Spanjersberg

VOORNE – Yoran, Jeffrey, Stef, Vincent, Mandy, Rover, Renate en Neil zijn jongvolwassenen met een beperking en willen graag op zichzelf gaan wonen. Zover is het nog niet. Laura Heerink en Judy Smedeman proberen dankzij een crowdfundingsactie daar verandering in te brengen. “Wij kennen Yoran al zijn hele leven. Wij verzorgen en ondersteunen hem bij wat hij nodig heeft, wij zijn gewoon zijn helpende handen”, vertelt Laura.

Op dit moment wonen de jongeren nog thuis, maar als het geld er is en de bouw kan beginnen, kunnen ze over een aantal maanden al verhuizen. Het wordt een levensloopbestendige woonaccommodatie waarbij ze 24/7 specifieke zorg krijgen. “Nergens anders in Nederland kunnen ze in de reguliere zorg daarvoor terecht”, legt Laura uit. “Het is een groot bedrag wat nog nodig is, maar in feite is het maar een klein deel van alle kosten.”

De twee verzorgers en ook vrienden van Yoran proberen het bedrag op 28 november te hebben. “Ik denk dat het mogelijk is”, concludeert Laura zelfverzekerd. “De teller staat op ruim achtduizend euro en we hopen dat meer mensen dit goede doel ondersteunen.”

Op de streefdatum is een eindevenement gepland, waarbij deelnemers gaan klimmen voor het goede doel. Hoe daar precies invulling aan wordt gegeven wordt binnenkort duidelijk. Laura: “Het is vooral symbolisch bedoeld.” Behalve het eindevenement zullen de actievoersters ook langs de deuren gaan met een collectebus. “We hebben daarvoor toestemming gekregen van de gemeente Hellevoetsluis”, vertelt Laura trots. “we zoeken nog meer collectanten en verder kunnen mensen natuurlijk ook eigen acties houden om geld in te zamelen.”

Alle inzet geeft de jongeren een hoop moed. “Ze zijn ontroerd door alle steun die ze krijgen. Op de website staan ook reacties van donateurs. Het is echt mooi om die saamhorigheid te zien.” Volgens Laura en Judy zijn de ouders de belangrijkste in het verhaal. “Zij zijn hier al zo lang mee bezig en werken er zo hard voor. Wij vonden dat we actie moesten ondernemen, want het kan niet waar zijn dat het na al die jaren zou stuklopen.”

Parzival Wonen, de naam van de woning van Yoran en zijn vrienden, wordt een zorgboerderij waar permanente zorg aanwezig zal zijn. “We hopen zo dat het gaat lukken”, vertelt Laura. “De jongeren proberen ook zelf geld op te halen. Ze zijn onder meer schilderijen aan het maken die ze willen verkopen.”

Bron: Hellevoetse Post/Brielsche Courant

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.