Bij videotheek Crooswijk nog steeds drukte in ‘Onlinetijdperk’

4 augustus 2015 | Categorie: Nieuws

Tegenwoordig kijken de meesten online een film of gaan ze naar de bioscoop, maar naar de videotheek gaan is er meestal niet meer bij. De ene videotheek na de andere gaat failliet. Toch gaat het met videotheek Crooswijk aan de Struytse Hoeck 7 in Hellevoetsluis goed. “Wij krijgen dagelijks nieuwe klanten en het blijft druk”, vertelt Michiel van der Kooij.

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Samen met zijn moeder, Willy van der Kooij, runt hij de videotheek. “Het is een hele moeilijke tijd. Er kijken zoveel mensen illegaal films, dat sloopt de filmwereld”, vertelt hij. De dichtstbijzijnde concurrent zit dan ook helemaal in Schiedam. In 2004 waren er nog 1280 videotheken in het land, nu zijn dat er nog maar 120.

“Wij zijn de grootste videotheek van Nederland. Als wij de film die je zoekt niet hebben, dan kan je die nergens in Nederland vinden.” Met ruim 27.000 verschillende films laten ze de nummer twee (met 15.000 verschillende films) ver achter zich.

“Michiel weet precies welke films ik goed vind. Hij komt negen van de tien keer met de juiste films aanzetten. Dat is gewoon super handig”, aldus Fernando Breevaart, één van de vaste klanten van de videotheek. “Ze hebben nu ook een abonnement waarbij je voor 15 euro per maand elke dag een film kan huren. Nu kom ik alleen maar vaker langs.”

Het succes van videotheek Crooswijk is mede te danken aan de klantenbinding, de gunfactor en het grote assortiment. Ze verhuren zelfs nog videobanden die niet op dvd te verkrijgen zijn. Verder komen er tijdens het interview verschillende mensen binnen. Michiel kent iedereen en weet zelfs de verjaardagen en de persoonlijke verhalen.

Toch ziet Michiel, die alle films uit de winkel heeft gezien (zelfs de kinderfilms), de toekomst somber in. “Illegaal films kijken gaat gewoon veel te makkelijk en mensen doen het ook en denken niet na over de consequenties. Het is een ver van je bed show”, legt hij uit. De illegale videodienst Popcorn Time is nergens in de wereld zo populair als in Nederland. “Hierdoor is er in korte tijd ruim 30 procent van de Nederlandse film omzet verdwenen en hier wordt in mijn ogen te weinig tegen gedaan”

Minder films
“Het gaat goed met ons, maar er worden steeds minder films gemaakt. Dan kunnen wij het nog zo goed doen, maar zonder nieuwe films kom je nergens”, vertelt de filmexpert. “Eerst werden er gemiddeld 21 films per week uitgebracht, maar we gaan nu richting de zes films per week. Het is echt een trieste bedoeling aan het worden.” Toch blijft Michiel van der Kooij vol positieve moed doorgaan. “Wij zijn zeven dagen per week open. Dat kost veel vrije tijd, maar ik ontmoet hier zoveel leuke mensen waar ik zelfs een vriendschap mee opbouw. Mijn moeder en ik doen ons werk echt met passie en plezier.” Het kost veel vrije tijd. “Maar ik ontmoet hier zoveel leuke mensen waar ik mee bevriend raak. We doen ons werk echt met passie en plezier.”

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

En reactie

 • Angelique says:

  Deze videotheek is zeker een Topper.

  Altijd hebben ze tijd voor een gezellig praatje en je staat daar soms gewoon een uur gezellig te kletsen voordat je de winkel weer uit bent.
  En ze hebben zeer zeker heel veel fims en bij het vertellen van een klein stukje film omdat je de titel vergeten bent weten hun bijna altijd welke film je bedoeld, te bizar voor woorden.
  Het zijn zulke geweldig lieve mensen en ik hoop dat ze altijd zullen blijven bestaan want wat zou het toch zijn zonder hun, ik zou ze zeer zeker gaan missen.
  En het is ook hun passie die winkel dat merk je aan alles, deze winkel met deze mensen moet zeer zeker blijven bestaan.

  Angelique.Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.