Burgemeester Wubbo Tempel zal vooral de inwoners missen

12 augustus 2015 | Categorie: Interviews


Nog een maand en dan heeft Hellevoetsluis na twee waarnemende burgemeesters weer een burgemeester voor zes jaar. Wubbo Tempel zal plaats maken voor het Delftse gemeenteraadslid Milène Junius (CDA). “Ik zal vooral de inwoners missen.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – De waarnemend burgemeester had zelf ook gesolliciteerd op zijn eigen plaats, maar is het niet geworden. “Ik moest wennen aan de gedachte, maar ik kan me erbij neerleggen”, laat Tempel weten. “Milène is een perfecte keuze en ik weet zeker dat ze het goed gaat doen.”

De laatste weken in Hellevoetsluis zijn aangebroken voor Wubbo Tempel. “Als ik weg ben, ben ik ook echt weg. Ik wil de nieuwe burgemeester niet in de weglopen.” Toch gaat hij de vestingstad wel missen. “Ik was een trotse burgemeester. De historie is erg groot hier. Ik heb dan ook regelmatig vrienden uitgenodigd om ze hier rond te leiden.”

Het afgelopen jaar hebben zich weinig problemen voorgedaan. “Zo was het bijvoorbeeld fijner om met inwoners actie te voeren in plaats van tegen.” Hij doelt hiermee op de acties die inwoners afgelopen jaar waren gestart om Huisartsenpost Hellevoetsluis te behouden.

“Mijn eerste jaar als een burgemeester is goed bevallen. 60-jarige huwelijken blijven leuk om bij te wonen. Ze hebben allemaal een boeiend verhaal.” Het leukste vond Wubbo Tempel dan ook om zich tussen de inwoners te begeven. “Ik speel graag buiten. Afgelopen weekend mocht ik bij de Fokveedag de mooiste koe, Clara 109, de eerste prijs geven. Op dat moment voel ik me echt een burgemeester”, vertelt Tempel.

Eén van zijn hoogtepunten als burgemeester van Hellevoetsluis was dodenherdenking. “Het was heel mooi en respectvol. Ik was dan ook trots dat ik een belangrijke rol mocht vervullen.” Het moeilijkst vond Tempel de regionale samenwerking. “Je hebt veel verschillende partijen, waardoor de gesprekken vaak stroperig verlopen.”

Verder was de waarnemend burgemeester in de sinterklaastijd bezorgd over de Pietendiscussie. “De organisatie ging zich mengen in de landelijke discussie. Gelukkig bleef het in Hellevoetsluis een gezellig kinderfeest zonder discussies”, aldus Tempel. “Ik vind zelfs dat Hellevoetsluis kandidaat moet worden voor de officiële intocht. We hebben zo’n mooie haven.”

Eerste toespraak
“Ik zag pas mijn allereerste toespraak als burgemeester terug”, vertelt Tempel. De video nam hij mee zonder van tevoren te kijken naar de burgemeestersklas. “Je kon zien dat ik aan het begin wel zenuwachtig was. Ik ben blij dat ik hier in Hellevoetsluis veel heb kunnen leren.”

Tevreden kijkt Wubbo Tempel terug op zijn tijd in Hellevoetsluis. “Ik ben blij dat ik hier mijn eerste periode als burgemeester heb mogen meemaken. Dit smaakt zeker naar meer en ik hoop ergens anders burgemeester te worden.”

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

2 reactiesReageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.