Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Patates frites, oftewel patat, oftewel friet, oftewel frietpatat is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dit jaar viert Nederland dat er 150 jaar patat wordt gegeten binnen onze landsgrenzen. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht, weet Ubel Zuiderveld, trendwatcher in de horecawereld.

De verkoop van friet begon op kermissen, maar inmiddels wordt de gefrituurde aardappel in alle restaurants en in supermarkten aangeboden. “Mensen eten gemiddeld zo’n veertig tot vijftig keer per jaar friet. Dat betekent dat er landelijk op jaarbasis zo’n 1,2 tot 1,4 miljard porties (a 180 gram) worden gegeten”, aldus Zuiderveld, die maandag op het Frituurwereld Event in Houten stilstaat bij de ‘verjaardag’.

Tekst gaat verder onder de video.

Toch daalt de consumptie van patat licht en dat heeft volgens Zuiderveld te maken met het veel grotere aanbod. “Vroeger had je alleen de cafetaria, de Chinees en de pizzeria. Tegenwoordig wordt er zoveel meer aangeboden, zeker online. Vooral pizza is bezig aan een opmars.”

Friet, patat of frietpatat?

Al 150 jaar zeggen we het in Nederland eigenlijk op verschillende manieren. Boven de rivieren zegt men patat en onder de rivieren friet. Maar ja, wat is nu eigenlijk correct? Friethistoricus Ubel Zuiderveld is duidelijk: "Het antwoord is f-r-i-e-t. Dat is de Nederlandse frietnaam."

En hoe ziet de perfecte friet er dan uit? “De korst moet krokant zijn, maar van binnen moet het niet kapot gebakken zijn en echt naar gekookte aardappel smaken”, aldus Zuiderveld. “En met zout natuurlijk, want patat zonder zout is als rode wijn zonder alcohol.”

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Patates frites, oftewel patat, oftewel friet, oftewel frietpatat is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dit jaar viert Nederland dat er 150 jaar patat wordt gegeten binnen onze landsgrenzen. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht, weet Ubel Zuiderveld, trendwatcher in de horecawereld.

De verkoop van friet begon op kermissen, maar inmiddels wordt de gefrituurde aardappel in alle restaurants en in supermarkten aangeboden. “Mensen eten gemiddeld zo’n veertig tot vijftig keer per jaar friet. Dat betekent dat er landelijk op jaarbasis zo’n 1,2 tot 1,4 miljard porties (a 180 gram) worden gegeten”, aldus Zuiderveld, die maandag op het Frituurwereld Event in Houten stilstaat bij de ‘verjaardag’.

Tekst gaat verder onder de video.

Toch daalt de consumptie van patat licht en dat heeft volgens Zuiderveld te maken met het veel grotere aanbod. “Vroeger had je alleen de cafetaria, de Chinees en de pizzeria. Tegenwoordig wordt er zoveel meer aangeboden, zeker online. Vooral pizza is bezig aan een opmars.”

Friet, patat of frietpatat?

Al 150 jaar zeggen we het in Nederland eigenlijk op verschillende manieren. Boven de rivieren zegt men patat en onder de rivieren friet. Maar ja, wat is nu eigenlijk correct? Friethistoricus Ubel Zuiderveld is duidelijk: "Het antwoord is f-r-i-e-t. Dat is de Nederlandse frietnaam."

En hoe ziet de perfecte friet er dan uit? “De korst moet krokant zijn, maar van binnen moet het niet kapot gebakken zijn en echt naar gekookte aardappel smaken”, aldus Zuiderveld. “En met zout natuurlijk, want patat zonder zout is als rode wijn zonder alcohol.”

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Patates frites, oftewel patat, oftewel friet, oftewel frietpatat is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dit jaar viert Nederland dat er 150 jaar patat wordt gegeten binnen onze landsgrenzen. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht, weet Ubel Zuiderveld, trendwatcher in de horecawereld.

De verkoop van friet begon op kermissen, maar inmiddels wordt de gefrituurde aardappel in alle restaurants en in supermarkten aangeboden. “Mensen eten gemiddeld zo’n veertig tot vijftig keer per jaar friet. Dat betekent dat er landelijk op jaarbasis zo’n 1,2 tot 1,4 miljard porties (a 180 gram) worden gegeten”, aldus Zuiderveld, die maandag op het Frituurwereld Event in Houten stilstaat bij de ‘verjaardag’.

Tekst gaat verder onder de video.

Toch daalt de consumptie van patat licht en dat heeft volgens Zuiderveld te maken met het veel grotere aanbod. “Vroeger had je alleen de cafetaria, de Chinees en de pizzeria. Tegenwoordig wordt er zoveel meer aangeboden, zeker online. Vooral pizza is bezig aan een opmars.”

Friet, patat of frietpatat?

Al 150 jaar zeggen we het in Nederland eigenlijk op verschillende manieren. Boven de rivieren zegt men patat en onder de rivieren friet. Maar ja, wat is nu eigenlijk correct? Friethistoricus Ubel Zuiderveld is duidelijk: "Het antwoord is f-r-i-e-t. Dat is de Nederlandse frietnaam."

En hoe ziet de perfecte friet er dan uit? “De korst moet krokant zijn, maar van binnen moet het niet kapot gebakken zijn en echt naar gekookte aardappel smaken”, aldus Zuiderveld. “En met zout natuurlijk, want patat zonder zout is als rode wijn zonder alcohol.”

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Na 150 jaar weten we het eindelijk: is het friet of patat?

Patates frites, oftewel patat, oftewel friet, oftewel frietpatat is niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Dit jaar viert Nederland dat er 150 jaar patat wordt gegeten binnen onze landsgrenzen. Anderhalve eeuw geleden werd op een kermis in Breda de eerste portie verkocht, weet Ubel Zuiderveld, trendwatcher in de horecawereld.

De verkoop van friet begon op kermissen, maar inmiddels wordt de gefrituurde aardappel in alle restaurants en in supermarkten aangeboden. “Mensen eten gemiddeld zo’n veertig tot vijftig keer per jaar friet. Dat betekent dat er landelijk op jaarbasis zo’n 1,2 tot 1,4 miljard porties (a 180 gram) worden gegeten”, aldus Zuiderveld, die maandag op het Frituurwereld Event in Houten stilstaat bij de ‘verjaardag’.

Tekst gaat verder onder de video.

Toch daalt de consumptie van patat licht en dat heeft volgens Zuiderveld te maken met het veel grotere aanbod. “Vroeger had je alleen de cafetaria, de Chinees en de pizzeria. Tegenwoordig wordt er zoveel meer aangeboden, zeker online. Vooral pizza is bezig aan een opmars.”

Friet, patat of frietpatat?

Al 150 jaar zeggen we het in Nederland eigenlijk op verschillende manieren. Boven de rivieren zegt men patat en onder de rivieren friet. Maar ja, wat is nu eigenlijk correct? Friethistoricus Ubel Zuiderveld is duidelijk: "Het antwoord is f-r-i-e-t. Dat is de Nederlandse frietnaam."

En hoe ziet de perfecte friet er dan uit? “De korst moet krokant zijn, maar van binnen moet het niet kapot gebakken zijn en echt naar gekookte aardappel smaken”, aldus Zuiderveld. “En met zout natuurlijk, want patat zonder zout is als rode wijn zonder alcohol.”