‘De doedelzak veranderde mijn leven’

12 augustus 2015 | Categorie: Interviews


Jurrian Munter viel afgelopen week op in Hellevoetsluis. “Ik was aan het oefenen, maar ik had niet verwacht dat er nog zoveel mensen rondliepen.” De Rozenburger stond namelijk boven op een bunker in de vesting doedelzak te spelen. “Het is een mooie plek om even een avondje te oefenen.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – In de hele vesting was de muziek te horen. De doedelzakspeler trok dan ook al snel veel bekijks en kreeg regelmatig applaus van mensen die kwamen kijken. “Het is leuk dat ze genieten van mijn muziek”, vertelt Munter, die het instrument al zeven jaar bespeelt. Op 15 augustus 2008 had hij voor het eerst een doedelzak in zijn hand.

“Ik weet de exacte datum nog omdat het mijn leven heeft veranderd”, legt hij uit. “Het was een slechte periode waarin ik alleen maar aan het werk was en mezelf daardoor vergat. De muziek en mijn vrouw hebben me daaruit gehaald. Ik kwam er toen achter dat tijd maken voor leuke dingen erg belangrijk is.”

Ondanks dat heeft hij van het doedelzakspelen toch zijn beroep gemaakt. “Het is een hobby. Ik heb er een passie voor”, zegt de Rozenburger die buiten zijn werk als beveiliger ook muziekdocent is. “Het is gewoon leuk om andere beter te maken en ze te zien groeien.”

De doedelzak is volgens de muzikant geen makkelijk instrument om te bespelen. “De eerste jaren is het echt heel lastig.”

Doedelzakband
Toch hield Jurrian Munter het vol en nu speelt hij zelfs in een eigen doedelzakband, The Hague Highland Pipe Band. “In het begin werd ik uitgelachen door mijn vrienden, want ‘wie gaat er in godsnaam doedelzak spelen’ vroegen ze zich af.” De eerste jaren was hij er dan ook nog niet zo goed in. “Het zijn allemaal technieken die je onder de knie moet krijgen”, legt de Rozenburger uit. “Nu zijn de meeste vrienden wel fan en vragen ze me zelfs of ik het ding wil meenemen naar verjaardagen.”

Altijd krijgt hij dezelfde reacties van vreemden. ‘Wat draag je onder je kilt?’ ‘Are you from Scotland?’, maar waar hij zich het meest aan irriteert is het feit dat men begint over familieleden in Schotland.

Kilt
“Het boeit me allemaal niet of jij daar familie hebt zitten. Ik wil gewoon lekker spelen.” Om van de vraag
af te zijn antwoord hij nog één keer op de vraag wat hij onder zijn kilt draagt. “Mijn sokken. Het is een beroepsrisico, maar een kilt zit nu eenmaal prettiger dan een broek.”

Een eigen wereldje
Jurrian Munter is overigens zeker niet de enige die doedelzak speelt op Voorne-Putten. Volgens hem wordt het instrument ook gespeeld door mensen uit onder meer: Vierpolders, Hellevoetsluis en Spijkenisse. “De meeste mensen die het instrument bespelen en muziek maken in de Schotse stijl ken ik inmiddels wel”, zegt Munter. “Rond de doedelzak bestaat echt een heel eigen wereldje.”

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

2 reactiesReageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.