Fotograaf zet iedereen met rood haar op de foto

2 september 2015 | Categorie: Video

 

Heel veel roodharigen gingen afgelopen weekend in Hellevoetsluis bij het Barbiertje op de foto. Doel van fotograaf John van Eck was om er zoveel mogelijk op de foto te krijgen. Best een uitdaging als maar één procent van de wereldbevolking rood haar heeft. “Maar het is een mooie droom.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Tijdens de Red Head Photo Day druppelen de hele dag mensen met rood haar binnen om op de foto te gaan. “Aankomend weekend is de nationale Red Head Day in Breda dus ik dacht: ik hou een lokale variant een week eerder”, vertelt Van Eck, die zelf rood haar erg intrigerend vind. “Ik heb zelf geen rood haar, maar ik hou van mensen die dat wel hebben.”

In totaal zijn er vijfenvijftig op de foto gegaan. “Dat is een prima aantal. Dit is de eerste keer dat ik het heb georganiseerd en wist totaal niet hoeveel mensen ik kon verwachten”, legt de fotograaf uit. Veel roodharigen vonden het idee erg leuk. “Het is best bijzonder als je hier zoveel mensen met roodhaar tegenkomt. Je hebt met zijn allen iets gemeen. Het is je eigen soort, waardoor je meteen een klik hebt”, aldus Stephanie Kuster, die samen met haar roodharige dochter op de foto ging.

De fotodag zorgde voor veel vrolijke gezichten, maar toch heeft rood haar niet altijd zijn voordelen. “Als kind werd ik wel gepest. Zo riepen ze regelmatig ‘Hee rooie, spring eens op groen’ of ze noemden mij vuurtoren en zo kan ik nog wel even doorgaan. Heel vervelend”, zegt Pauline Graaf. “Als kind heb ik echt gejankt, omdat ik het niet leuk vond. Mijn moeder zei vervolgens ‘als je later groot bent, ben je trots op je haar’ en dat is ook zo. Ik ben er nu erg blij mee.”

Jasper en Viggo, allebei 10 jaar, kwamen ook langs om op de foto te gaan. “Iedereen vindt dat ik een hele mooie haarkleur heb”, vertelt Jasper trots. “En ze zeggen dat ik bijzonder ben. Ik voel me ook heel bijzonder”, voegt Viggo er aan toe.

Fotograaf John van Eck hoopt dat hij hiermee een nieuwe traditie kan starten. “Dit is echt nog een proefversie ik had geen idee hoeveel mensen er zouden komen. Nu heb ik ze allemaal één voor één gefotografeerd, maar wie weet probeer ik volgend jaar zoveel mogelijk roodharige op één foto te zetten.”

Tekst: Hellevoetse Post / Brielsche Courant
Video: 0181tv

En reactie

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.