Fotografie bracht Hellevoeter Eldin (23) weer op het rechte pad

26 augustus 2015 | Categorie: Interviews

IMG_0244-bewerkt

“Fotografie heeft mij weer op het rechte pad gebracht”, stelt de Hellevoetse Eldin van Hengst (23). Vroeger was hij onhandelbaar, zwierf veel op straat, gebruikte drugs en zat een deel van zijn jeugd in een internaat. Nu heeft hij een passie en gaat het veel beter met hem. “Ik ben er nog niet, maar ik ben onderweg.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Onder de naam Diginaat maakt hij portret en mode foto’s . “Zo was ik bij Wallenpop fotograaf bij de Acoustic Stage van Youri Lentjes”, vertelt Eldin trots. Verder fotografeert hij tal van modellen voor zijn portfolio en probeert hij zoveel mogelijk aan te pakken.

Toch was hij vroeger niet zo. “Ik kon als puber niet tegen autoriteit. Ik was thuis niet makkelijk, had slechte vrienden en kwam in aanraking met drugs”, laat de fotograaf openhartig weten. “Op mijn zeventiende kwam ik in een afkickkliniek terecht, omdat ik harddrugs gebruikte, vooral XTC.” Pas toen hij van Spijkenisse naar Hellevoetsluis verhuisde liet hij zijn verleden achter zich.

“Ik had mijn eigen huisje, ging weer naar school, kreeg een vriendin en kocht een camera.” Met die camera maakte hij vooral Facebook profielfoto’s voor zijn vrienden. “Ik vond film en fotografie erg interessant, maar deed er vrij weinig mee. Tot ik steeds vaker te horen kreeg dat mijn foto’s goed waren”, vertelt Eldin. “Dat gaf mij zelfvertrouwen, waardoor ik besloot dat ik er meer mee wilde doen.”

De 23-jarige Hellevoeter pakt het nu serieus aan. Zo is de naam Diginaat niet zomaar bedacht. “De naam is erg persoonlijk. ‘Digi’ staat voor het feit dat ik vroeger vooral maar één vriend had en dat was mijn computer. ‘Naat’ heeft te maken met dat ik in een internaat heb gezeten.”

Fotograferen is echt zijn passie geworden. Ook wil hij graag bewijzen dat hij toch goed terecht is gekomen. “Hoe vaker ik hoorde dat er niets van me terecht zou komen, hoe meer mij dat motiveerde”, aldus Eldin. “Het grootste verschil met vroeger en nu is dat ik toen heel erg onzeker was. Ik wist niet wat ik wilde worden en had geen dromen.” Volgens de fotograaf is dat veranderd. “Ik wil hier graag mee verder.”

Behalve fotograferen wil hij met Diginaat meer doen. “Ik wil een kledinglijn opstarten en een magazine over lokale talenten maken”, droomt Eldin van Hengst passievol. “Verder blijf ik natuurlijk altijd fotograferen. Daar ga ik niet zomaar mee stoppen.”

Ondanks dat hij twee jaar fotograaf is, wil hij zich niet zo noemen. “Iedereen die een camera vasthoudt noemt zich fotograaf. Ik probeer bij elke foto die ik maak na te denken over hoe ik de foto maak”, legt hij uit. “Ik voel me meer een artiest.” Het portfolio van Eldin van Hengst is te zien op www.diginaat.com. 

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.