Hellevoeter vliegt zoveel als het kan boven Voorne

14 oktober 2015 | Categorie: Interviews

“Verjaardagsfeestjes, trouwerijen, barbecues. Als het weer goed is ga ik vliegen.” Oscar Scholtes uit Hellevoetsluis heb je vast wel eens zien vliegen boven Voorne met zijn paramotor. “Het is echt een verslaving. Het gebeurt wel eens dat ik een snipperdag neem om de lucht in te gaan.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Het vliegavontuur begon voor Scholtes doordat hij zeven jaar geleden met zijn kinderen naar het televisieprogramma Klokhuis keek. “Het was een uitzending over paramotorvliegen en ik was meteen verkocht”, vertelt de piloot passievol. “Ik ben meteen gaan zoeken naar een vliegschool op internet en van het één kwam het ander. Op dit moment heb ik mijn eigen vliegschool, 2-FLY.NL, en heb ik alle brevetten.”

De passie is alleen maar groter geworden in de loop der jaren. “Het uitzicht in de lucht is geweldig. Het is echt de leukste sport van Nederland”, vindt de Hellevoeter. “Ik kan het wel vertellen, maar eigenlijk moet je het gewoon beleven.” Toch is het niet alleen maar genieten in de lucht. “Je bent met vliegen bezig. Het is net als auto rijden. Je moet continu gefocust zijn.”

De hele week is hij bezig met de sport. Als hij niet vliegt is hij wel aan het kijken wanneer hij wel kan vliegen. “Inmiddels weet ik  veel van het weer. Dankzij allerlei apps weet ik precies of ik wel of niet de lucht in kan”, laat Scholtes weten. Om te vliegen moet het droog zijn en niet te hard waaien. Verder is de beste tijd om te vliegen drie uur na zonsopkomst en  voor zonsondergang.

Met de brevetten die Scholtes heeft hoeft hij enkel aan het Inspectie Leefomgeving en Transport aan te geven dat hij gaat vliegen. “Ik  vlieg in hetzelfde luchtruim als piloten met een sportvliegtuig”, legt hij uit. Verder moet hij tijdens het vliegen rekening houden met het landen. “Je zal mij nooit boven woonwijken zien vliegen. Ik moet namelijk altijd een plek hebben om te landen als het nodig is.” De piloot heeft ook met een tal van boeren afgesproken waar hij mag landen.

Scholtes vindt Voorne één van de mooiste plekken om boven te vliegen. “Het is heel divers hier, je hebt water, je hebt land, het is hier echt prachtig”, vertelt hij met een glimlach. “Zo is het geweldig om over de dam richting Goeree-Overflakkee te vliegen.” Inmiddels vliegt hij nu vijf jaar boven deze regio. “Het gaat nooit vervelen. Telkens zie ik weer wat nieuws. Het is echt geweldig!”

Volgens Oscar Scholtes is het geen sport voor waaghalzen. “Het is meer voor watjes. We gaan helemaal niet snel en het is één van de veiligste vliegsporten”, legt de Hellevoeter uit. “Als de motor uitvalt dan is er nog niets aan de hand. Dan zweef ik naar beneden.”

Bron: Hellevoetse Post/Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.