‘Hellevoetsluis is een warme jas waarvan ik alle zakken ken’

30 maart 2016 | Categorie: Interviews
Van EHBO’er bij evenementen tot cameraman bij de streekomroep. William van den Handel, Hellevoeter van de Maand, is vooral bekend door zijn vele vrijwilligerswerk. “Ik ben graag in contact met de Hellevoeters en ben graag maatschappelijk betrokken”, vertelt William. “Verder kennen ze me vaak als de grappenmaker, maar ik heb ook een serieuze kant.”

Door Kevin Spanjersberg

Waar stond je wiegje?

“Ik ben geboren in Rotterdam, maar ben getogen in Hellevoetsluis. Ik heb de eerste twintig jaar van mijn leven in Hellevoetsluis-West gewoond, aan Moriaanseweg. Inmiddels woon ik aan de Opzoomerlaan in de vesting.”

Ben je een echt Hellevoeter?

“Ja, ik heb hier mijn roots. Elk straatje en plekje ken ik van Hellevoetsluis. Hellevoet is echt mijn dorp. Mijn hart ligt hier.”

Wat zijn de kenmerken van een echte Hellevoeter?

“We zijn een stug volk. Heel nuchter. Verder is het ons kent ons, maar wil ons niet kennen. Het is voornamelijk elkaar begroeten en weer doorgaan.”

Ben je trots op je stad?

“Nu niet meer. Dat was vroeger wel anders, maar ik vind dat er teveel aan de toeristen wordt gedacht en te weinig aan de inwoners. Vroeger was er veel meer te doen. Nu zijn er vooral activiteiten als het gunstig is voor de toerist. Dat vind ik jammer. Wat ik wel te gek vind is de natuur. Het is gelukkig nog wel mooi groen.”

Wat is voor jou het mooiste plekje?

“Zonder twijfel het Quackgors bij het Gorzenpad naast Camping ‘t Weergors. De natuur is daar zo verwilderd. Het wordt met rust gelaten. Het is een stukje natuur waar niet snel op gebouwd gaat worden. Ik kom tot rust als ik daar ben. Het is daar gewoon super mooi. Als het mooi weer is, ga ik graag met de brommer weg en dan begin ik daar. Het is echt genieten daar.”

Wat kan beter?

“De jongerenvoorzieningen. De jeugd wordt weggejaagd. Er is niets meer voor ze te doen. Vroeger had je fietscrossbanen, Bomvrij en hangplekken. Nu heb je geen van alle. Je hebt de Kerkstraat, maar daar hebben jongeren ook niet heel veel te zoeken. Zoiets als Bomvrij, waar maandelijks alternatieve feesten werden gehouden, wordt gemist. Echt zonde dat we zoiets niet meer hebben.”

Is er een verschil tussen de vesting en de rest van Hellevoetsluis?

“Zeker! Het leeft meer in de vesting. Er is veel meer te doen dan in de rest van Hellevoet. Bovendien ziet de vesting er gewoon heel mooi uit. De geschiedenis is daar nog goed te zien.”

Waar kennen mensen je van?jeugdfoto 15 jaar

“Vooral van het vrijwilligerswerk dat ik doe. Ik ben nu actief bij Wallenpop, de streekomroep en de EHBO-vereniging en vroeger was ik ook te vinden in het brandweermuseum en bij de uitgaansplek voor alternatieven, het Bomvrij Hospitaal. Verder val ik op omdat ik in een scootmobiel rijd vanwege een spierziekte die ik heb.”

Waar ben je nu mee bezig?

“Ik ben vooral actief nu als cameraman bij LINQ Media, de nieuwe streekomroep van Voorne-Putten. Ik kan vanwege mijn ziekte niet meer werken, maar met deze hobby kom ik toch nog onder de mensen. De kans is dan ook zeker aanwezig dat je mij bij calamiteiten in Hellevoetsluis ziet filmen.”

Zou je Hellevoetsluis ooit kunnen verlaten?

“Dat is een gewetensvraag. Ik roep altijd van wel. Ik denk alleen dat als ik weg ben, ik het heel erg ga missen en ik snel weer terug wil komen. Ik zie mijzelf dan ook niet zo snel hier weggaan. Hellevoetsluis is een warme jas waarvan ik alle zakken ken.”

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.