Leerlingen Helinium ontroerd door verhaal over hiv en aids

16 september 2015 | Categorie: Nieuws

 

SONY DSC
“Ik wist niet echt wat hiv was, maar het blijkt een heftig virus te zijn dat aids veroorzaakt.” Leerlingen van de Hellevoetse middelbare school Helinium gaan zich de komende maanden inzetten om zoveel mogelijk geld op te halen voor goede doelenorganisatie Dance4Life. “Ik wil iets met sport gaan doen om geld op te halen of als dj een feest geven waarvoor mensen moeten betalen”, denkt Bart (12) hardop na.

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Het geld dat de leerlingen inzamelen gaat naar de voorlichtingsprogramma’s van Dance4Life op scholen in Afrika ten zuiden van de Sahara. Vorige week was de start van de actie met gastlessen op school. “We proberen uit te leggen wat hiv en aids inhouden. Dat doen we door onder andere een quiz te spelen”, vertelt Guillermo Hilversum, één van de tourteamleden van Dance4Life. Veel leerlingen (vooral meisjes) vonden de komst van Guillermo geweldig, want hij is in het dagelijks leven soapster in de serie Spangas waarin hij Tinco speelt.

Behalve de Spangas-acteur waren er nog twee bijzondere gasten aanwezig. Consolata en John zijn speciaal vanuit Kenia naar Nederland gekomen om hun verhaal te vertellen aan de leerlingen. “Sinds mijn geboorte heb ik hiv”, begint Consolata (24) haar verhaal aan leerlingen uit de eerste klas. “Ik werd altijd anders behandeld dan mijn klasgenoten en mijn tante zette mij voorschut als we bezoek hadden. Ze zei dat ik snel dood zou gaan en liet vervolgens zien hoe mager en ziek ik was.”

Geen risico
De klas is stil en luistert aandachtig naar haar verhaal. “Veel mensen in Kenia weten niets van hiv of aids en denken bijvoorbeeld dat je het kan krijgen door elkaar aan te raken, maar dat is niet zo”, vertelt ze. Hiv is het virus dat aids veroorzaakt. Het hiv-virus kan zich bevinden in bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht en moedermelk. In de dagelijkse omgang is er nauwelijks of geen risico op een hiv-infectie.

Extra gemotiveerd
“Ik had geen vaderfiguur in mijn leven en mijn moeder wilde er alles aandoen om er toch één te vinden”, vertelt de Keniaanse John (25). “Iedere keer dacht ze de juiste man te hebben gevonden en had seks met ze, maar ze bleven niet.” Zijn moeder kreeg hiv door onveilige seks en overleed toen John 15 jaar oud was aan de gevolgen van aids. Sommige leerlingen moesten huilen van het verhaal en zijn door het verhaal extra gemotiveerd om geld op te halen.

Dapper
“Ik vind het heel dapper dat ze hun verhaal deden. Het heeft me echt geraakt”, vertelt Ada (13) die met het maken van schilderijen geld wil ophalen. Ook Daan (11) gaat in actie komen. “Het moet gewoon stoppen. Die ziekte is echt heel heftig.”

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.