Ruim 7 duizend John F. Kennedy spullen gaan nu echt de deur uit

8 oktober 2015 | Categorie: Interviews


Ruim veertig jaar hebben Nan en Paul Drabbe uit Hellevoetsluis alles over de vermoorde president John F. Kennedy verzameld, maar nu komt er een einde aan. “We hebben 6.033 verschillende items.” Dat Paul het exacte aantal weet, komt doordat hij elk artikel heeft genummerd. “Binnen twee weken gaat alles naar een stichting die er goed voor gaat zorgen. Inmiddels is alles al ingepakt.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Glazen, telefoonkaarten, postzegels, videobanden, borstbeelden, puntenslijpers en zelfs flippo’s. Bijna alles wat ze konden vinden van Kennedy hebben ze. “We hebben al drie keer gezegd dat we gaan stoppen met sparen, maar iedere keer vinden we toch weer iets nieuws. Het is een verslaving”, laat Nan weten. Toch verzekeren ze dat het nu echt is afgelopen.

De ruim 7.000 John F. Kennedy spullen, ze hebben namelijk ook dubbele items, gaan naar een stichting waar studenten terecht kunnen om meer te weten te komen over onder meer de voormalig president van Amerika. “Studenten kunnen de boeken die ik heb verzameld lezen of spullen lenen voor presentaties”, legt Paul uit. “Verder zorgt die stichting ervoor dat onze collectie goed bewaard wordt.” De reden dat alle spullen na veertig jaar weggaan is de leeftijd. “Onze kinderen hebben helemaal niets met onze verzameling. Als we er straks niet meer zijn, willen we niet dat ze het gaan verkopen of in de prullenbak gooien. Dat is zonde.”

Beiden hebben grote bewondering voor Kennedy. “Het was een president van wie ik dacht dat hij voor wereldvrede ging zorgen. Toen ik elf jaar was knipte ik al krantenartikelen uit die over hem gingen”, laat Paul weten. Kennedy is dan ook een voorbeeld voor hem. “Ik help ook graag anderen.”

Loslaten
Helemaal loslaten kan het echtpaar niet. “We houden een aantal spullen. Zo hebben we een Delfts blauw bord met het hoofd van John F. Kennedy. Dat is een unica, want deze is gemaakt door een medewerkster als cadeau voor haar oma”, laten Nan en Paul weten. “Verder hebben we een replica van de auto waarin Kennedy samen met zijn vrouw reed toen hij werd vermoord. Die houden we ook.”

Jarenlang struinde de twee het internet en rommelmarkten af op zoek naar nieuwe spullen. “Die tijd is voorbij. Vorig jaar hebben we op vakantie in Rusland onze laatste aankoop gedaan van John F. Kennedy”, laat Nan weten. “Wel is ons beloofd dat wanneer we onze collectie willen zien, we altijd langs kunnen komen.”

Trots in plaats van verdriet
Paul Drabbe heeft de collectie nog in musea geprobeerd te krijgen, maar die wilde het niet langer dan zes weken tentoonstellen. “Ik ben blij dat we alsnog een goede plek hebben gevonden en het gebruikt gaat worden voor educatie. In plaats van dat ik verdrietig ben dat het weggaat, ben ik trots!”

Bron: Hellevoetse Post/Brielsche Courant

 

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.