Slapeloze nachten door ‘gevaarlijke’ oversteekplaats

22 oktober 2015 | Categorie: Nieuws
Nog even en de Nelson Mandelalaan in Hellevoetsluis gaat open voor gebruik. Voor veel automobilisten erg fijn, maar voor ouders van basisschoolkinderen zorgt het voor slapeloze nachten. “Het oversteken wordt daar zo gevaarlijk. Als de gemeente het niet aanpast gaan mijn kinderen niet meer op de fiets naar school.”

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Marjolein van Middelkoop strijdt samen met ongeruste ouders voor een betere oversteekplaats. “Automobilisten zouden eerst zeventig mogen rijden en er zou een fietstunneltje komen”, vertelt de moeder van twee kinderen. “Dat laatste is wegbezuinigd waardoor het nu een vijftig km/u weg wordt.” Toch is ze, samen met 550 mensen die een petitie hebben getekend, bang dat automobilisten te hard gaan rijden.

Dodemansweg
De 555 bewoners uit de Ravense Hoek, Bonsen Hoek en Nieuwenhoorn maken zich grote zorgen. “De verkeerssituatie daar is complex voor kinderen van de basisschool. Zeker als de automobilisten te hard rijden en daar nodigt deze weg zeker voor uit. We pleiten daarom voor het plaatsen van verkeerslichten.”

Ook Veilig Verkeer Nederland (VVN) heeft haar zorgen. Zij hebben de petitie ondertekend die de ouders hebben opgezet onder de naam ‘Nelson Mandelalaan moet veiliger’. Op het Facebook-account van Veilig Verkeer Nederland afdeling Hellevoetsluis reageren inwoners negatief over de oversteekplaats. “Een dodemansweg, door een ordinaire bezuiniging in het originele plan. Snelheid naar beneden zonder de weg echt aan te passen, het blijft een weg die uitnodigt om te racen”, schrijft een buurtbewoner.

Verkeerslichten
Vorige week heeft een ouder ingesproken tijdens een raadcommissie in het gemeentehuis van Hellevoetsluis. “De raadscommissie dringt in meerderheid bij de wethouder aan op plaatsen van op z’n minst tijdelijke verkeerslichten, maar wethouder Hofman geeft aan de weg gewoon volgens planning te openen zonder verdere maatregelen.”

Verwachting is dat weg op woensdag 28 oktober weer te gebruiken is. De ouders hopen alsnog op een aanpassing voor de Nelson Mandelalaan. “Ook basisschool Het Palet, waarvan leerlingen over die weg moeten fietsen, steunt onze actie, maar niet alleen leerlingen zullen er last van krijgen. Voetballers van voetbalvereniging Nieuwenhoorn moeten ook die weg over.”

Meefietsen
Behalve een gevaar voor auto’s is de oversteekplaats heel smal, waardoor het ook gevaarlijk is met tegenliggers. “Toen ik de foto’s zag van de oversteekplaats werd ik boos.”

Volgens de fietsersbond onderschatten kinderen van 10 tot 14 jaar de snelheid van een naderend voertuig. “Ik durf mijn kinderen daar niet meer alleen te laten fietsen en ik heb niet altijd tijd om mee te fietsen”, vertelt Van Middelkoop. “Dus ik zal ze veilig met de auto naar school brengen.”

Bron: Hellevoetse Post/Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.