Talent Alaya (10) schaakt al vanaf groep één

30 maart 2016 | Categorie: Interviews
Ze is pas tien jaar, maar heeft al verschillende prijzen in de wacht gesleept en wint van al haar klasgenoten. Alaya Retel Helmrich uit Hellevoetsluis begon in groep één met schaken. “Ik leerde het van mijn broer.” Inmiddels verslaat ze haar 16-jarige broer steeds vaker en doet ze bijna elk weekend mee aan wedstrijden.

Door Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Het jonge schaaktalent is eigenlijk al een rot in het vak, want ze speelt al meer dan de helft van haar leven schaken. “Het zit in mijn familie. Mijn broer, vader en oom spelen het en ik vond het ook meteen leuk”, vertelt Alaya. Elke week gaat ze trainen om beter te worden. Niet alleen tijdens de schaaklessen, maar ook thuis.

“Waarom ik schaken leuk vind dat weet ik niet zo goed. Ik denk omdat je erbij moet nadenken.” Haar moeder vult aan: “Het prikkelt haar. Alaya heeft twee groepen overgeslagen en kon vorig jaar al naar het gymnasium, maar ik vond haar daar toen nog te jong voor. Ze heeft uitdaging nodig en dat heeft ze hiermee gevonden.”

Goede zet

Haar klasgenootjes hebben maar weinig interesse in schaken, maar dat vindt het 10-jarige talent niet erg. “Ik heb er wel eens een spreekbeurt over gehouden. Alleen niemand snapte er wat van. De juf heeft wel dingen geleerd”, vertelt ze trots.

Natuurlijk kon het schaaktalent het niet laten om een potje te spelen tegen de verslaggever. “Hmm even denken. Dat was een goede zet”, zegt Alaya bij de eerste acties. De hoop die de verslaggever krijgt, was alleen van korte duur. Binnen een kwartier zet ze hem schaakmat. “Je bent niet heel goed”, vertelt ze lachend.

Gewoon vol

Binnenkort gaat ze voor de winst tijdens het Nederlands Kampioenschap Schaken. Haar doel is dan ook om veel meer prijzen te winnen. “De kast is nu voor de helft gevuld met prijzen en die moet natuurlijk gewoon vol.”

Bron: Hellevoetse Post/Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.