Wordt turner Bas Vuik(12) uit Hellevoetsluis onze eigen Epke?

19 november 2015 | Categorie: Interviews

Hij is aangesteld als Nationaal Oranje Talent, traint zes keer per week, doet wedstrijden en gaat ook nog naar school. De 12-jarige turner, Bas Vuik uit Hellevoetsluis, is vol passie bijna elke dag bezig met zijn sport. “Ik wil in de toekomst wereldkampioen worden en beter zijn dan Epke Zonderland”, stelt hij zelfverzekerd.

Kevin Spanjersberg

HELLEVOETSLUIS – Zijn dagelijkse rooster ziet er als volgt uit: ’s morgens gaat hij om 7.45 uur de deur uit en komt hij pas weer om 20.15 uur thuis. “Eerst ga ik naar school en daarna ga ik naar de training”, vertelt Bas alsof het de normaalste zaak van de wereld is. “Meestal eet ik en doe ik mijn huiswerk in de auto.”

Snowboarden
In 2011 begon hij met trainen bij KDO-Sport in Hellevoetsluis. “Voor ik op turnen zat deed ik aan snowboarden, maar ik moest kiezen welke sport ik het leukst vond”, legt de jonge topsporter uit. “Ik vind het allebei heel leuk, maar ik ben denk ik beter in turnen.”

De 12-jarige Hellevoeter werd in korte tijd erg goed. Inmiddels heeft hij achttien medailles en is hij Nederlands kampioen geweest. Nu traint hij in Zwijndrecht, omdat hij geen training op niveau kan krijgen bij KDO-Sport. Zijn droom is om in 2020 mee te doen aan de Olympische Spelen die dan worden gehouden in Tokio, Japan.

Vrienden
Zijn eerst volgende wedstrijden zijn in februari. Dan zijn de Nederlands kampioenschappen turnen. Zijn favoriete toestel: “De brug, want daar ben ik goed in.” Bas heeft veel over voor zijn sport. “Ik kan niet heel veel buitenspelen met vriendjes, maar ik heb gelukkig ook veel vrienden bij turnen.”

Ook op school tijdens de gym kan hij vaak niet meedoen. “Ik heb een sportlicentie, dat houdt in dat ik niet mee hoef te doen met de les om sportblessures te voorkomen.” Zo mag hij niet meedoen met sporten zoals basketbal. “Ik mag wel tafeltennissen.” De turner baalt er soms wel van dat hij niet kan meedoen met de rest. “Als ze iets leuks doen vind ik het soms wel jammer, maar ik vind het niet zo erg.”

Goede cijfers
Volgens zijn vader verleent het Maerlant, de middelbare school waar Bas op zit, alle medewerking. “Zolang mijn cijfers er maar niet onder lijden.”

Op school gaat het goed. “Mijn laagste cijfer is een 7,5”, vertelt hij trots. “Turnen is een sport waar discipline erg belangrijk is. Zo mag hij bijvoorbeeld de sportzaal niet verlaten voordat hij iedereen een hand heeft gegeven”, voegt zijn moeder toe. Bas heeft ADHD en turnen is dan ook zijn uitlaatklep. “Ik kan mijn energie er in kwijt. Dat is heel fijn.”

Sponsor: een lieve oma
Zijn sport is een dure hobby volgens zijn vader. Iedere dag naar Zwijndrecht, turnpakken en wedstrijden door heel het land, maar dankzij zijn oma kan die blijven turnen. “Mijn lieve oma is mijn sponsor en daar ben ik heel erg blij mee.”

Zijn vader brengt hem iedere dag naar de training. “Het is voor mij ook bijna een dagtaak, maar ik vind het niet erg”, vertelt de trotse vader. “Het is zijn ding. Wij (Bas z’n ouders) zijn ook niet zo sportief als hij is. Het is dan ook niet zo dat we hem pushen. Hij weet dat als hij het niet meer leuk vindt, hij het gewoon moet zeggen.”

Toch zal Bas niet zo snel stoppen. “Turnen is het leukste wat er is.”

Bron: Hellevoetse Post / Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.