Zwarte Piet welkom, maar journaal kan roet in het eten gooien

15 oktober 2015 | Categorie: Nieuws
De discussie over Zwarte Piet is weer volop aan de gang. Van de week maakten enkele gemeenten bekend dat ze dit jaar vooral Schoorsteenpieten hopen te verwelkomen. Hoe staan betrokken partijen op Voorne in aanloop naar de intocht tegenover de klassieke hulp van Sinterklaas?

Kevin Spanjersberg

VOORNE – Bij de intochten van alle gemeentes van Voorne zullen gewoon zwarte pieten te zien zijn. In Zwartewaal stoppen vrijwilligers als de pieten moeten veranderen. Ook Riet Ruijlof, die de intocht van Hellevoetsluis al tientallen jaren organiseert, dreigt te stoppen als de kleur anders moet. “Als er gekleurde pieten moeten komen dan stop ik”, vertelt de organisator. “Ik kom niet met de Hulk of met een Smurf. Ik ben die discussie een beetje zat.”

Sinterklaashuis
Het Brielse Sinterklaashuis weigert ook maar iets te veranderen aan de traditionele viering. “Wij veranderen niet, wij doen niet mee met de discussie. Er zijn veel belangrijkere zaken in de wereld”, vertelt Manuela Frerichs van het Brielse Sinterklaashuis. “De aanmeldingen van bezoekers stromen binnen. Dat betekent dus dat heel veel inwoners het op de oude manier willen vieren.”

Op veel basisscholen is wel twijfel over het uiterlijk van Zwarte Piet te veranderen. CNS De Nieuwe Weg in Oostvoorne laat weten dat Zwarte Piet welkom is totdat het Sinterklaasjournaal grote veranderingen doorvoert. “Maar wij krijgen sowieso geen stroopwafelpieten hoor.”

Journaal
Op vijftig procent van alle basisscholen van Voorne is Zwarte Piet sowieso aanwezig zijn. Dat blijkt uit onderzoek van de Hellevoetse Post/Brielsche Courant. De andere vijftig procent laat het nog afhangen van de koers die het Sinterklaasjournaal neemt. Geen één school zegt op voorhand het uiterlijk te gaan veranderen.

“Kinderen kijken ieder jaar massaal naar het Sinterklaasjournaal. Als dat programma iets verandert dan doen wij dat ook”, laat Gerrit Bussink weten, directeur van OBS Meester Eeuwout en Branding in Brielle. “Het is een kinderfeest. Als we drie jaar lang een witte piet hebben dan hoor je geen kind erover. Wij willen als school geen positie innemen en volgen daarom het programma van de NTR.”

Issue
In Hellevoetsluis is op de meeste basisscholen, 58 procent, Zwarte Piet sowieso aanwezig. “Zwarte Piet gaat bij onze scholen niet veranderen. Het is cultureel erfgoed”, vertelt Sylvain Bogerd, directeur van OBS de Montessorischool, ‘t Schrijverke en De Wateringe in Hellevoetsluis.

“We moeten niet te overhaaste veranderingen willen maken. Het is niet de intentie om mensen te discrimineren en we willen niemand kwetsen, maar het is ook helemaal geen issue bij ons op school.”

Traditie
Volgens de directeur is er nog geen één ouder geweest die Zwarte Piet wil veranderen. “In tegendeel ouders eisen juist dat Zwarte Piet blijft zoals die is.”

Ook OBS Remix laat weten dat ze niets merken van de discussie op school. “Wij gaan het niet veranderen en houden gewoon Zwarte Piet. Wij vinden dat het bij de traditie hoort en merken niet dat kinderen, waarvoor het feest is, zich gediscrimineerd voelen.”

Bron: Hellevoetse Post/Brielsche Courant

Reageer

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.